Team microgames tijdens de infinithon

Infinithon ’23

Henri Achter de schermen

Eindelijk was het weer zover: de jaarlijkse Infinithon, onze eigen hackathon: met games, solderen, plantjes, RFCs en seriële data. Voor ieder wat wils, en met (spoilers!) mooie resultaten.

Bug Busters:

Team Toernooi heeft een samenwerkingsgericht spel ontworpen voor op de arcadekast. Dit spel is bedoeld om een vleugje gezonde competitie op de werkvloer te stimuleren. Maak kennis met Bug Busters: Een opwindende coöperatieve kruising tussen Flappy Bird en Space Invaders! In dit verslavende spel kiest elke speler zijn eigen avatar. De ene speler moet obstakels ontwijken, terwijl de andere speler met precisie de bugs uitschakelt. De game speelt zich af in een digitale omgeving waarin twee developers samenwerken om zoveel mogelijk bugs te overwinnen en de hoogste scores te behalen. Zet je schrap en duik in de wereld van Bug Busters, waar teamwork en snelle reflexen de sleutel zijn tot succes! Nu te spelen op onze eigen Arcadekast!

Schermopname van de BugBusters Game

Team Terminal

Terug in de tijd. Team Terminal is met een oude Reuters Terminal uit de jaren 70 aan de slag gegaan. Helaas was de magische rook al wel uit de beeldbuis verdwenen. We besloten een tablet in de behuizing te monteren, waarop met een Arduino het originele toetsenbord op USB kon worden aangesloten. Het eindresultaat is een volledig functionerende terminal, waarmee het mogelijk is om de laatste treinvertrekinformatie te bekijken, te chatten met ChatGPT, RFCs te raadplegen en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos, alleen het alfabetische toetsenbord is nog een beetje wennen.

Moderne tablet in ouderwetse terminal-computer, met weergave van treinvertrektijden

Team Computerkit

Team computerkit had zich gestort op echte retro hardware en was verdeeld in drie subteams. Zo ging een van de teams terug naar 1981 met een Sinclair ZX81 kit waarbij je nog alle componenten op het PCB moest solderen voordat je de computer kon aanzetten. Helaas hebben we nog geen beeld maar dit komt (waarschijnlijk) door de te moderne beeldschermen. Achter de schermen zijn we nog druk bezig om te kijken welke modificatie we willen toepassen.

In een van de andere subteams werd er druk gepoogd de Sinclair ZX Spectrum van Steven weer aan het werk te krijgen. De Spectrum had een aantal foute mods ondergaan, wat beschadigde componenten en had last van het bekende probleem van de broze toetsenbordkabel. Dit zorgde ervoor dat de Spectrum wat reparaties nodig had. Uitsluitsel over het resultaat volgt zodra we de adapter binnen hebben.

Knipperende ledjes op een Altair8800 printplaat

Het laatste team is druk bezig geweest met een Altair 8800 simulator waarbij de input wordt gegeven via een combinatie van 25 switches op de voorkant van de Altair in plaats van een toetsenbord.
Het was erg leuk en een hele ervaring om met dit soort hardware in aanraking te komen. Het geeft een goed beeld van de stappen die er zijn gemaakt tussen programmeren toen en nu! Bovendien hebben sommige collega’s er weer een nieuwe hobby bij.

Solderende infi'er van team solderen

Team Happinizinator

Team Happinizzinator heeft vooral een softwareproject gedaan. Het team heeft kamerplantsensoren gebruikt om de happinizz van de kantoor planten te meten. Deze sensoren zijn via BLE (Bluetooth Low Energy) gekoppeld aan een Raspberry Pi waarop Home Assistant draait. In Home Assistant zelf kunnen we de planten ook monitoren in een dashboard, maar het doel was om via Slack automatisch berichten op het kantoorkanaal te posten wanneer de conditie van de planten niet meer optimaal is en ze honger of dorst hebben of behoefte aan zonlicht. Home Assistant schrijft alle verzamelde sensordata naar MQTT en het team heeft een eigen applicatie geschreven (PotNet) in nodejs die de MQTT-berichten ontvangt en op basis daarvan berichten in Slack post.

Voorbeeld van het resultaat van de happinizzinator met status van planten

Team Microgames

Dit team ontwikkelde een WarioWare-achtig multiplayer spel met gekke minigames, zoals het schoonmaken van een toilet of het scheren van de baard van een collega. Daarbij werden zelf opgenomen geluiden en zelfgemaakte foto’s gebruikt. Het doel? Snelheid en humor. Het resultaat? Een hilarisch spel dat je reflexen test.

gifje van Infi'ers die een van de microgames spelen

Tech Support

Voor de nodige ondersteuning was er dit jaar Team Tech Support, in hun oranje overalls kwamen ze rond met de nodige versnaperingen en helpende handjes. Ook als er even iets gekocht moest worden, gingen zij op pad.

Al met al een zeer geslaagde Infinithon. We hebben weer meer herinneringen op ons kantoor staan en de arcadekast heeft weer nieuwe spellen. Wil je ze een keer komen bekijken? Kom dan langs!

Meer over onze hackathons...

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.