Plaatje met Bob Ross portretje en tekst "Don't make mistakes. Have happy little accidents."

Joy of Coding 2022

Henri Techniek

Op vrijdag 17 juni zijn 7 infi’ers afgereisd naar Rotterdam voor de conferentie Joy of Coding. De eerste minuten was het allemaal nog wat onwennig, want voor menigeen was deze conferentie in 2019 ook de laatste conferentie die ze in-person bezochten, maar al snel voelde het als vanouds!

Joy of Coding kenmerkt zich als een conferentie die zich op net wat andere aspecten van het softwareontwikkelaarschap focust, en dat was ook dit jaar weer uitstekend gelukt.

Several sketched images and icons (notably a music-speaker icon making sounds to an ear icon, subtitled "ARIA"), and blocks of text including notably "Making the web better for everyone", plus bottom-right a pencil sketch of the speaker on stage.

Te beginnen met een praatje waaruit bleek dat het aanleveren van de informatie voor een screen reader helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Vervolgens werden we afgekoeld door Black Mirror-achtige verschijnselen die we al steeds vaker in de echte wereld terug zien komen. En later kwamen er warme klanken van het podium: programmeren met een piano, en “Stairway to Heaven” als metafoor voor het verloop van een gemiddeld IT-project.

Speaker on stage with a guitar in front of a big projected image titled "Stairway to Heaven" and a bullet list beneath it

Na de lunch kwamen de lightning talks aan bod: in een strakke 5 minuten per persoon kwam er veel informatie langs. Het ging onder andere over reviews, unicorns, micro::bits en simulaties die me aan het ding deden denken.

Daarna gingen we door naar een praatje waarin ons op het hart gedrukt werd aardig naar elkaar te zijn, gevolgd door een praatje over dat tracking tegenwoordig niet heel aardig is.

Speaker on stage in front of a projected slide titled "The Stupidity Manifesto" and a bunch of smaller text below it

Maar met een enthousiaste rechts-naar-links uitleg over hoe je een programmeertaal voor kinderen meertalig maakt en dan ook Arabisch ondersteunt, waren we de tracking snel vergeten en leefden we mee met het onbekende van een niet-latijns schrift.

Plaatje met twee gestileerde portretten van de sprekers en hun namen (Alaaedin en Felienne) eronder geschreven

De dag eindigde met een Bob Ross-geïnspireerd praatje: we maken geen fouten, het zijn happy little accidents!

Al met al een geslaagde conferentie, waar soms de letterlijke ‘Joy‘ misschien even wat zoek was, in ruil voor een stuk bewustwording.

Plaatje van tekst "Conlcusion: Give yourself a space to make mistakes, find your joy of coding"

Oh! Over de schetsen in dit artikel: in dit Twitter-draadje van Jeroen vind je meer schetsen van de praatjes. En Laurens heeft de andere schetsen gemaakt.

Joy of Coding logo and the word "Fin" next to it

Meer lezen van onze hand?

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.