Techorama 2022
Techorama 2022 was op 11 en 12 oktober in Kinepolis Bioscoop in Utrecht. Groot event met veel goede sprekers! Voor wie er niet bij kon zijn heb ik in dit verslag wat tips en anekdotes vastgelegd.
KEYNOTE: James Montemagno tuigt from scratch *live* een dotnet core app op
Vanuit Visual Studio bouwt James soepeltjes koppelingen en deployment naar Azure! Er wordt vanuit VS Azure SQL geconfigureerd, zowel met gegenereerde code als de resource in Azure. Met Maui wordt deployment naar Android en iOS ingericht. Hij laat zien dat de app die hij op localhost draait, via reverse proxy te browsen is met zijn Android telefoon, waarbij breakpoints worden gehit in zowel backend- als frontend code. Dat is fijn. Uiteindelijk deployt hij met de VS Publish-knop de hele handel naar een nieuwe Docker Container App in Azure.
Alles live: dan heb je wel ballen! Dit maakt de boodschap des te sterker: met de laatste Visual Studio en de laatste dotnet heb je binnen no time een heel nette applicatie opgetuigd, inclusief koppelingen met Azure services en container deployment.
Casual live demo… |
… whoopsie onverwachte error lol! |
NEXT UP: twee praatjes over authenticatie en autorisatie
Veteraan John Craddock en Loek Duys proberen mij achtereenvolgens wat wijzer te maken op het gebied van Azure Active Directory (AAD), IdentityServer, Conditional Access, MFA, authentication flows.
John vertelt trots hoe hij al sinds 1993 internationale praatjes doet. En talloze implementaties heeft gezien. Maar dan halverwege zijn presentatie kijkt hij toch wat verward naar een sheet en zegt: “oh dear, it seems I’m using the wrong slide deck“. Dat bleek later toch niet het geval, maar ik heb wel weer even kunnen lachen. Tip van de meester: zorg voor “break glass” accounts op je omgeving (link en link), om in geval van nood snel toegang tot je account te krijgen.
John geeft AAD Conditional Access les |
Loek demonstreert Identity Hub |
Pauze-act: Rider tips and tricks!!
Ik dacht, nu gaat het komen, nu ga ik iets leren wat ik elke dag ga gebruiken! Maar helaas, het was vooral een marketingpraatje van Jetbrains: kijk ons eens heel veel kunnen met alt-enter en shift-shift. Tsja het is inderdaad echt indrukwekkend, maar dat weet iedereen die Rider (of IntelliJ) gebruikt. Kortom, deze sessie had ook een korte email kunnen zijn.
Na de lunch: Paula Januszkiewicz, Christos Matskas, Rob Richardson
Iemand op de rij voor me vatte het praatje van Paula feilloos samen: “Nou, daar snapte ik helemaal geen zak van LOL“. Windows security is blijkbaar erg ingewikkeld, of tenminste moeilijk om uit te leggen aan eenvoudige developers. Nog wel een tip: gebruik FRST (Farbar scanner) om je systeem te scannen op malware.
Daarna kwam Christos ons uitleggen dat je nooit secrets in je code moet opslaan. Boodschap: gebruik Azure Key Vault of AWS Secrets Manager. Nogal open deur kom op. Toch nog een terloops pareltje: gebruik de Thunder Client vscode plugin als alternatief voor Postman.
Tot slot legt Rob ons uit hoe de bestanden in de .git map precies in elkaar zitten. Dat was een hele fijne afsluiter: alles zit super efficient en kraakhelder in elkaar, met objects (data), head, refs, branches en hooks. Het blijkt allemaal heel logisch, efficient en elegant, net zoals je van git gewend bent. Kudos voor Linus.
DAG TWEE begint met hardcore dotnet performance optimatisatie
Aaron Stannard van Akka.NET neemt ons mee in de code. Een deep dive in de dotnet garbage collector, stack versus heap allocation, tread context switches op de cpu en zo nog wat heel tricky concepten. Belangrijk wanneer je miljoenen transacties per seconde wilt verwerken. Tip: zorg er voor meer performance voor dat je objecten ofwel direct gegarbagecollect kunnen worden _of_ dat je objecten juist lang overleven.
De rest van de ochtend wordt gevuld met een introductie in Bicep, wat een Azure-only alternatief is voor terraform. En daarna nog een introductie in k8s. Jakob Ehn tuigt live een cluster op, inclusief canary deployment en autoscale. Yaml all the way down.
Highlight van de middag is toch echt wel Jeff Prosise die ons enthousiast meeneemt in de wereld van object herkenning in foto’s. Op basis van neurale netwerken met convolutie. Belangrijkste les: het trainen van een nieuw neuraal netwerk kost enorm veel resources (als in: datacenters vol met processing-power) en heel veel training-input (bijvoorbeeld tienduizenden afbeeldingen per objectsoort), dat kunnen alleen Microsofts en Facebooks betalen en regelen. Maar wat je kunt doen, is een (gratis) pre-trained set gebruiken en die gedeeltelijk herprogrammeren. Zodat je bijvoorbeeld ijsberen van de poolvossen kunt onderscheiden, terwijl de oorspronkelijke set was getraind op andere dieren of objecten.
Nawoord
Er waren telkens wel *tien* sprekers parallel aan het woord. Dus dat was echt heel heel moeilijk kiezen! Super leuke en intensieve dagen gehad, veel gezien en geleerd, helemaal prima!