Het nieuwe beoordelen, hoe doe je dat?
Tijdens een Round Table van TruQu leerde ik meer over Het Nieuwe Beoordelen. Ik deel hieronder mijn visie op hippe manieren, zoals de feedbackapp.
Onze gastvrouw en –heer van feedbackappontwikkelaar TruQu ontvingen ons ‘thuis’ bij B. Amsterdam, hotspot voor start-ups, scale-ups en experimentele R&D-afdelingen van de grote multinationals. Errug hip en fijn, met een geweldige daktuin, een mooi restaurant en lekker afgetrapte vergaderruimtes.
5 onderwerpen en suggesties voor het nieuwe beoordelen
Het drieënhalf (!) uur durende gesprek ging over moderne manieren van beoordelen. Ik heb me geen moment verveeld. We spraken uitgebreid over de volgende kwesties:
- Zou elk beoordelings- en functioneringsgesprek altijd moeten draaien om feedback van je directe collega’s? Consensus: ja!
- Hoe zorg je dan voor een prettige werksfeer waarin mensen daadwerkelijk feedback wíllen geven en ontvangen? Consensus: transparantie en oprechte aandacht! Precies waar wij bij Infi nogal hard voor knokken. Maar ja, hoe bewerkstellig je dat in grotere organisaties, waar de bedrijfsprocessen complex en ondoorzichtig zijn en de span-of-control van de gemiddelde manager gigantisch is? Er kwamen echt lastige cases voorbij, en ik nam me weer eens voor om nooit bij een bedrijf met meer dan 100 medewerkers te gaan werken…
- Hoe borg je feedbackmomenten als je de jaarlijkse beoordelingsgesprekken schrapt, zoals nu de trend is? Suggesties: gewoon niet borgen? Maar ja, dan vergeten we het misschien allemaal. Elke maand feedback inplannen? Maar ja, je wilt eigenlijk constánt het gesprek aangaan over elkaars functioneren. Elke week dan? Ja, maar wie heeft daar nou tíjd voor? Of is de crux toch: iedereen goed trainen en opleiden? Ja, maar wie heeft daar nou géld voor?
- Moet je feedbackapps gebruiken? Consensus: ja! Zo kun je heel makkelijk constant feedback van je collega’s verzamelen en naar je collega’s sturen. Mijn standpunt: mwah… Ik ben niet meer zo sceptisch als eerst, maar ik ben nog steeds geen fan van het ‘makkelijk’ maken van feedback. Iemand anders vertellen wat je van zijn of haar werk vindt, is nu eenmaal supereng en ongemakkelijk – net als horen wat een ander van jouw werk vindt. Dát is waar we allemaal mee om moeten leren gaan. Als je dat gevoel uit de weg gaat, leer je niets en ga je elkaar ook niet beter begrijpen. Maar aan de andere kant: als zo’n app twee collega’s helpt een gesprek over specifieke leerpunten op gang te brengen… Ja, dán zou het weleens een grote toevoeging kunnen zijn.
- Moet je peer-to-peer-feedback koppelen aan salarisverhogingen? De meesten waren stellig: nee! Maar hoe past belonen dan wél in Het Nieuwe Beoordelen? Ik vind: niet moeilijk doen, praten over geld hoort er ook gewoon bij – ook onderling. Wist je trouwens al dat we bij Infi gestart zijn met het openbaar maken van de salarissen? Over eng en ongemakkelijk gesproken…
Kennis uitwisselen
Mijn tafelgenoten waren allerlei HR-mensen, werkzaam bij verschillende bedrijven uit verschillende sectoren. Doorgewinterde OR-leden, ervaren freelance business partners die door de écht grote bedrijven ingehuurd worden voor strategisch advies en jonge managers van grote winkels, hippe IT-bedrijven of juist overheidsorganisaties die experimenteren met zelfsturing.
Ik heb dus een hele ochtend van gedachten kunnen wisselen met ervaren mensen die veel meer weten van mijn werk dan ik: heel inspirerend! En misschien ben ik er nu wel aan toe om te gaan onderzoeken of het prettig werkt, zo’n feedbackapp…
[Jiska werkt als HR-manager bij Infi.]