Iedereen kan leren programmeren! Tweede editie

Achter de schermen

Dit jaar werd de tweede editie van de Infi programmeercursus gehouden met Python als cursustaal.

Toen ik serieus overwoog om bij Infi te komen werken heb ik uitgebreid gekeken naar de blog posts van afgelopen jaren. Het leek mij een handige en leuke manier om erachter te komen wat voor bedrijf het is, om alvast een voorproefje te krijgen van de cultuur. Één van de artikelen die indruk op mij maakte ging over een programmeercursus voor beginners. Wat ik er mooi aan vond, was dat je als programmeur de kans krijgt om kennissen en vrienden uit te leggen wat je eigenlijk doet de hele dag. Daarom heb ik dat idee in mijn achterhoofd gehouden om er later mee aan de slag te gaan.

Een paar maanden nadat ik bij Infi kwam werken besloot ik om de tweede editie van de cursus te organiseren. Al snel sprong Erik mij vol passie bij, om aan de wereld te verkondigen hoe leuk programmeren kan zijn. Samen hebben we gekozen voor de programmeertaal Python, omdat het een makkelijke taal is die ook nog echt gebruikt wordt door succesvolle bedrijven (onder andere Google, Netflix of Spotify).

De hele maand oktober zaten wij van 18.00 uur tot 21.00 uur voor de schermen om het mysterie van de programmeerkunst te ontrafelen. Jolanda zorgde ervoor dat wij elke keer konden beginnen met een heerlijke maaltijd, om daarna met volle aandacht te luisteren naar een korte les over theorie, die weer gevolgd werd door een praktijksessie. Veel te doen dus

EUREKA

Na vijf avonden zweet en tranen (toen jouw programma niet deed wat je wilde) en euforisch je longen leegschreeuwen (toen hij het EINDELIJK deed), hebben we de cursus succesvol afgerond. Maar waarom zou ik mezelf een schouderklopje geven, als de deelnemers dat ook kunnen doen? Daarom heb ik Joris gevraagd om ons te vertellen hoe hij het heeft ervaren:

“Wat een werk! De analyse van een mede-niet-technische collega dekte de lading aardig. Na de cursus, lukt het me beter om te begrijpen wat mijn technische collega’s in al die code op hun schermen proberen te doen. Graag benadruk ik dat het begrijpen beter lukt.

De cursus opende een wereld voor mij: de gedachtegang achter het bouwen van software. Ik ontdekte nieuwe creatieve kronkels in mezelf, waarvan ik niet wist dat ik die kon hebben. Ontwikkelaars verwerken logica’s op logica’s om een computer het juiste te laten doen. Denk maar eens aan jouw favoriete / meest gebruikte app: iedere knop doet in principe iets. Jij, als gebruiker, hebt een bepaalde verwachting van de uitkomst wanneer jij op een knop drukt. Dankzij de software van ontwikkelaars kunnen gebruikers met software praten, waardoor jouw apps je van de ervaring(en) voorzien die je hoopte!

Magic.”

Organisatie

Verder was het natuurlijk ook voor Erik en mij ontzettend gaaf om deze cursus te organiseren. Maar aangezien ik al de hele tijd aan het woord ben geweest lijkt het ons leuker dat Erik ook zijn ervaringen als organisator deelt:

“Voor mij was het voor een groot deel de deugd die het is om een ander iets te leren. Programmeren is leuk om te doen, het is een creatieve bezigheid, en het is gaaf om dat te delen met anderen. De mensen die meededen hadden praktisch geen ervaring, en hadden dus ook nog niet gevoeld hoe leuk het is als je een computer kan laten doen wat je hem instrueert. Dat zag ik als een kans om te genieten van het moment waarop een van hen zou juichen met een geboekt resultaat, en dat is gelukt!

Een tweede beweegreden om deze cursus samen te doen met Adolfo, was om de intimidatiefactor die ‘programmeren’ met zich meedraagt te verwijderen. Veel mensen hebben het idee dat programmeren ontzettend wiskundig en ingewikkeld is, en deze cursus bood de mogelijkheid om te laten zien dat dat best meevalt en dat je gewoon moet beginnen!”

Voor herhaling vatbaar dus! Interesse voor een eventuele volgende editie? Neem contact met ons op zodat we je op de hoogte kunnen houden.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of geef een belletje.