Liever Kanban dan Scrum?
Scrum wordt tegenwoordig overal in projecten toegepast. Kanban is daarentegen iets minder bekend. Beide zijn agile softwareontwikkelmethodes, maar in de praktijk verschillen ze behoorlijk! Onze Project & Scrummaster Dirk gaf een workshop aan zijn collega’s.
Hoe Kanban werkt
Kanban is de Japanse term voor ‘visueel’ (kan) en ‘kaart of bord’ (ban). Deze agile methodiek komt uit de jaren 40, toen Toyota kwam met haar just in time productieproces. Bij Kanban focus je op de flow en dus op het continu opleveren van features. Er is, net als bij Scrum, een backlog met werk dat nog gedaan moet worden. Met de features die de meeste waarde toevoegen bovenaan de lijst. Die backlog kan op ieder moment veranderen. Als een developer een feature heeft opgeleverd, pakt hij vervolgens de bovenste, meest waardevolle feature van de backlog.
Vanaf dat moment is het de sport om de feature zo vlot mogelijk op productie te krijgen, zonder wachttijden of blokkades. Nieuwe features gaan normaal gesproken in enkele dagen door de hele ontwikkelstraat heen. Hierdoor kun je heel snel reageren op nieuwe wensen of veranderingen in de markt.
Work in progress limiet
Een belangrijk principe van Kanban is dat je probeert de work flow zo soepel mogelijk te houden, en ervoor te zorgen dat het systeem nooit overbelast raakt en vastloopt. Dat doet de softwareontwikkelmethode Kanban door limieten te stellen aan de hoeveelheid features waaraan tegelijkertijd gewerkt wordt. Als je vastloopt op een bepaalde feature, bijvoorbeeld omdat je informatie nodig hebt, dan kun je niet zomaar aan iets nieuws beginnen. Dat mag alleen als je nog niet aan die limiet zit. Door jezelf deze limieten op te leggen word je gedwongen om problemen in de flow direct op te lossen. Zo voorkom je dat een bord volloopt met tickets waaraan feitelijk niet gewerkt wordt. Maar wat doe je dan, als je geen nieuw ticket op kunt pakken omdat je aan de limiet zit? Dan kijk je hoe je de tickets die al op het bord staan zo snel mogelijk naar productie kunt brengen. Want alleen features die op productie staan leveren waarde op.
Project & Scrummaster Dirk gaf een Kanban workshop aan zijn collega’s. Wat vonden de deelnemers ervan? We vroegen het developer René.
Waarom heb je deelgenomen?
René: “Ik was meer bekend met Scrum dan met Kanban. En in mijn huidige project werken we met Kanban. Kanban kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, dus ik wilde alle ins and outs van de methodiek graag leren.”
Wat hield de cursus in?
René: “We kregen uitgebreide uitleg over wat Kanban is, met de grondbeginselen die eraan ten grondslag liggen. Daarna gingen we interactief met elkaar aan de slag aan de hand van een simulatie en bespraken onderwerpen zoals Lean, Work in Progress (WiP), process theory en continuous improvement.”
Wat is het verschil met andere werkmethodes?
René: “In sommige opzichten lijken Kanban en Scrum op elkaar. Zo lijken de feedback loops bij Kanban op de retrospective bij Scrum, maar bij Kanban kun je dit op elk willekeurig moment doen. Bij Kanban ben je veel vrijer in je manier van werken. Bij Scrum werk je met sprints, maar met Kanban pak je gewoon telkens het volgende, meest belangrijke ticket van de backlog, omdat het niet is afgebakend voor een bepaalde periode. Wel met een limiet uiteraard.”
René vervolgt: “Verder heeft Scrum sprints van 2 tot 4 weken. Een tester heeft dan aan het einde van een sprint veel werk, want dan worden alle nieuwe functies samengevoegd. Scrum lijkt daarmee eigenlijk op een mini-waterval. Bij Kanban hoeft een tester niet te wachten en kan hij sneller en vaker aan de slag. De developers blijven namelijk opleveren, en niet alleen aan het einde van een sprint. De regels zijn bij Kanban veel vrijer en zelf in te vullen, zodat het team daar het meeste baat bij heeft.”
Wat heb je ervan geleerd?
René: “Dat Kanban naar mijn beeld een betere werkmethode is dan Scrum! Vooral omdat je meer vrijheid krijgt in de hoeveelheid werk die oppakt in een periode over tijd. Je wordt niet gelimiteerd door sprints en het is niet zwaar aan regels gebonden. Er zit minder overhead in en dat vind ik ook prettig. Ook ben je met Kanban vrij om de situatie aan te passen, zodat eventuele problemen of bottlenecks aangepakt kunnen worden en het werkproces weer goed gaat lopen. Het is een kwestie van reflecteren en de processen aanpassen.“
Wat vond je het leukste aan de workshop?
René: “De workshop was samen met collega’s en het was heel interactief. Ik vond het leuk om opdrachtjes te doen, en ervaringen en problemen te delen met elkaar. Ook nuttig om te horen hoe andere teams het zouden aanvliegen.”
Wat vond je er moeilijk aan?
René: “In het begin van de workshop werd je compleet losgelaten, en had je had maar 1 of 2 regels waar je aan moest voldoen, that’s it. Er waren dus eigenlijk bijna geen regels om op terug te vallen. Dit heeft mij wel geleerd dat je bij Kanban als team zelf regels kunt gaan bedenken om het proces soepeler te laten verlopen. Mooi om te zien dat als je die stappen dan ook werkelijk doorloopt, het proces dan opeens makkelijker verloopt.”
Wat ga je er nu in de toekomst mee doen?
René: “Ik ben er voorstander van om Kanban ook in toekomstige projecten te gebruiken in plaats van Scrum. Scrum is misschien nu de standaard, maar ik werk liever met Kanban!”
Vond je dit interessant?
Meld je dan aan en ontvang onze maandelijkse updates via e-mail over hippe technieken, learnings van toffe projecten, een kijkje achter de schermen, of upcoming events.
Liever met Dirk sparren? Dat kan ook!