Fosdem ’23

Henri Techniek

Duizenden developers, tientallen talks en Belgische biertjes: Fosdem was weer in-real-life, en wij waren er bij

Fosdem is een 2-daagse conferentie gericht op free and open source software (FOSS). Twee main-tracks en 33 developerrooms geven een enorm programma, waaruit het best moeilijk kiezen is. De lichtelijke chaos tussen de rooms en wachtrijen met live-stream-bekijkende mensen voor de deur maken het er niet altijd makkelijker op.
Van de talks die wij hebben bezocht, hier een korte impressie:

De keynote als opening van de conferentie, ging over de 25e verjaardag van open source, dit jaar. De website die hier aan gewijd is: https://anniv.co/ werd gepromoot. Achteraf het gevoel dat deze keynote niet het feestje was dat we hier eigenlijk aan het vieren zijn.

Jeroen vatte dit als volgt samen:

Sketch notes van FOSDEM "Keynote" getiteld "Celebrating 25 years of OSS!", en een oplichtende taart in het midden

Voor Martijn en Henri was het vervolgens tijd om naar de Embedded, Mobile and Automotive devroom te gaan. De talks over Matter & Thread voor Embedded en Bluetooth Mesh Networks with Rust bevatten interessante concepten, maar dan blijkt ook dat 20 minuten te kort is en het eigenlijk blijft bij pointers waar men verder naar kan kijken.

Bij 5 errors when builing embedded systems had het woord embedded wel weggelaten kunnen worden: De genoemde errors gelden bij elk project waar software in het spel is en ze kwamen iedereen in de zaal bekend voor.

Ondertussen hadden Luca en Jeroen hun cognitieve load wat gereduceerd: Deze talk ging in op hoe mensen code lezen en hoe het vaak de moeite waard is om iets meer tijd te stoppen in het schrijven van code, om het voor anderen makkelijker te maken. Alle codevoorbeelden hierbij waren in Go, maar de ideeën erachter waren (bijna) allemaal ook van toepassing op andere talen.

Sketch notes van FOSDEM met teksten als "Reducing Cognitive Load" en een Gopher mascotte, de term "Frederico Paolinelli", en 11 vrij vormgegeven slogans over dit onderwerp

‘s Middags was het tijd voor een aantal Mozilla talks: Firefox power usage en Anti-tracking work at Mozilla:

Sketch notes van FOSDEM met teksten als "Over a Decade of Anti-Tracking Work at Mozilla" en "Vincent Tunru", plus termen uit de talk

En als je toch in Brussel bent, waarom dan op zondagochtend niet even een bezoek brengen aan het Atomium

Afbeelding van het Atomium in Brussel

Terug naar wat talks:

Hoe overengineering precies werkte legde Victor Sonck uit in Overengineering a ML pet project: Hij wilde meer sporten, dus bouwde een machine-learning-model dat pushups herkende zodat hij zijn computer pas kon unlocken als hij 10 push-ups had gedaan. Het werd werd echter niet helemaal duidelijk of hij door deze uitvinding meer had gesport…

In Homebrew: What’s Happened and What’s Next kwam de maintainer op in een bierpak (gekocht van gedoneerd geld) en vertelde over de nieuwe dingen die de afgelopen jaren zijn gebeurd, samen met ongeveer 7 andere maintainers in de zaal.

De talk Visualize the NPM dependencies city ecosystem of your node project in VR was ook wel cool. Hier waren de dependencies als gekleurde dorpjes en steden weergegeven en konden dubbele dependencies makkelijk weergegeven worden. Hoewel het enigszins een gimmick was, maakt dit het wel veel  duidelijker hoe (onnodig) groot node_modules is.

Het weekend werd afgesloten met een Keynote van Steve Crawford van Nasa. Mooie talk waarin werd verteld wat NASA met open source doet, wat hun gedachte achter het openstellen van de data is en wat er in de toekomst nog meer komt. Een open-source Space Shuttle laat helaas nog wel een tijdje op zich wachten, maar open source software is al out-a-space.

Sketch notes van FOSDEM closing keynote getiteld "NASA and Open Source Software" en eronder "Dr Steve Crawford". Prominente tekening van een astronaut met het FOSDEM logo als helm/hoofd

Al met al een geslaagd weekend: verrassend, chaotisch en soms wat rommelig, maar ach: zo is onze software ook wel eens.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.