Macbook Pro laptop met code, gezien over de schouder van een persoon

Hardware! (Part 1: Laptops)

Jeroen Werken bij

Bij Infi kies je zelf de hardware waar je mee werkt. Laptop (en OS!) naar eigen keuze, net als randapparatuur en monitors. Benieuwd naar wat onze collega’s anno 2023 zoal gebruiken? Lees verder!

De vuistregel bij Infi is “Onbeperkt hardware-budget“. Dat betekent niet dat we met geld smijten, maar wel dat we goed op elkaar letten en zorgen dat onze belangrijkste tools top zijn.

Wat dat in de praktijk betekent, anno 2023? Dat lees je in deze serie blogposts.

Part 1: Laptops

De serie trappen we af met ons belangrijkste stuk hardware: de laptop. Meestal geen desktops, want we werken ook wel eens thuis, en gemiddeld een dagje per week bij een klant op locatie.

Apple?

First things first: je kiest zelf je Operating System. We werken veel met .NET, TypeScript, PHP, maar ook soms met Ruby, Rust, Java, of andere talen; en alle moderne (web) applicaties kunnen vrijwel altijd op elke OS gebruikt worden. Dus je mag gewoon helemaal vrij naar eigen voorkeur hierin kiezen.

Kies je macOS? Dan neem je uiteraard Apple hardware. En zoek je dus ook gelijk de randjes van wat “onbeperkt hardwarebudget” precies betekent. Het was altijd al duur, maar de huidige zinnige keus is een 16″ Macbook Pro met M2… en met voldoende opslag en geheugen tik je snel een stevig bedrag aan. Het is wat het is.

PC-land…

Met PC laptops kun je naar keuze voor Windows of Linux gaan. De Dell XPS 15″ (en later ook 17″) waren lange tijd de de-facto standaard. Nog steeds erg populair, ondanks de “hit or miss” ratio van support, als je dat nodig had.

De voornaamste andere keuze van collega’s valt op Lenovo Thinkpads. De T14 of T15 series zijn stevige machines maar nog wel enigszins draagbaar. De X1 series heeft een “Carbon” ultrabook variant, die wat te weinig power had voor een wat zwaarder development-project. Maar de X1 “Extreme” is wel een rijzende ster, en populair bij een aantal collega’s.

Kiezen?

Je mag dus zelf je hardware kiezen. Als je precies weet wat je wilt: power to you!

Sommigen vinden dat echter niet fijn of niet leuk. En nieuwe collega’s helpen we sowieso graag een beetje extra op weg. Met name moet je ook altijd zorgen dat men zichzelf niet tekort doet: je laptop is je primaire tool als software-developer. En hoewel er naast “onbeperkt budget” natuurlijk niet zomaar ook “onbeperkt geld” is, moet je wel genoeg uitgeven aan je daily driver.

De overwegingen voor ons bij het kiezen van een laptop zijn ongeveer dit:

  • Scherm van 15″ t/m 17″ (of iets daarbuiten);
  • Resolutie 1920×1080 of hoger (hoewel iets meer vierkant aspect ratio -bijv 1920×1200- bij coden prettig kan zijn) of als je echt graag meer ‘retina’ wilt kan hoger fijn zijn;
  • Processor is momenteel een M2 voor Apple, of een i7 (of i9 als je zeker weet dat de hitte afgevoerd kan worden!) voor PC;
  • RAM? Mik op minimaal 32 GB anno 2023, idealiter uitbreidbaar naar 64GB, dat gaat komende 2-3 jaar meer en meer nodig worden;
  • SSD is al snel genoeg voor software development, soms kan 256GB voldoende zijn, maar 512GB of meer is zeker niet overbodig;
  • GPU hoeft niet briljant te zijn, maar een beetje power is toch wel prettig (en nuttig) en een bescheiden “discrete gpu” is dus wel aan te raden;

Poort-selectie ben je dan vaak voor aan het lot overgelaten, net wat de fabrikanten momenteel bedenken. Dongle-life is wat de klok slaat in 2023 voor veel modellen, helaas.

Concreet

Goed, wat is nu dan concreet “gangbaar” anno (Q1 van) 2023? Nou:

  • Een Dell XPS 17″ of XPS 15″ (i9-12900HK respectievelijk i7-12700H, RTX 3050, 32GB RAM, 512GB SSD, 17″ FHD+ scherm);
  • Een Lenovo X1 Extreme (i7-12700H, RTX 3050, 32GB RAM, 512GB SSD, 16″ WQXGA scherm);
  • Een MacBook Pro 16″ M2 (M2 Max, 64GB RAM, 1TB SSD, 16″ Retina scherm);
  • En we hebben plenty specifiekere suggesties voor nieuwe en bestaande collega’s natuurlijk…

Dit zijn in elk geval de merken en modellen die we uit ervaring momenteel aanraden voor development-workloads. Leverbaarheid heeft helaas wel een sterke invloed in huidige tijden. Een nieuwe collega die binnen 2-3 weken start heeft dan ook wel echt een goede laptop nodig, dus 4-6 weken wachten is dan niet altijd een optie. Dus de caveat: soms moet je iets (kleins) opgeven.

En, spreekt voor zich hopelijk: dit gaat binnen no-time natuurlijk veranderen! Onze collega’s in Nijmegen houden daarom zelfs een werkdocumentje met up to date adviezen bij!

Afsluitend

Wat vind jij? Heb je nog tips? Zie je het anders? Of is het ergens na Q1 2023 en ziet de wereld er weer anders uit? Laat het weten!

In elk geval, als je (ook) in de luxe positie bent (want deze keuzemogelijkheden zijn zeker een privilege!): zorg goed voor jezelf, en je primaire tools! Of laat ons met je meedenken?

Berichten in deze serie

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.