Alweer een jaar maatwerk software in Amsterdam

Joris Achter de schermen

De vestigingen vormen samen één front. Dit was vanaf het begin het doel; dezelfde kernwaarden en zowel klanten als collega’s moeten zich op beide vestigingen thuis voelen. Softwareontwikkelaar Infi blikt terug hoe het zusje in Amsterdam uitgroeit tot een zelfstandige en succesvolle maatwerksoftware specialist. Team Amsterdam blikt terug op hun eerste jaar.

Volgend jaar zie ik ons niet alleen als team verder groeien, maar qua omvang ook doorgroeien tot 8 a 10 man.

René draagt van begin af aan bij aan Infi Amsterdam.

“Ik ben bij Infi komen werken met het vooruitzicht van het nieuwe kantoor dat daar geopend zou worden. Wat ik met name geweldig vind, is dat ik hierin vanaf het begin af aan meegenomen ben in het meewerken aan de overstap naar Amsterdam. Zo kreeg ik direct de opdracht te helpen zoeken naar een kantoorpand, en ging ik mee naar events als Emerce Tech Live in de Beurs van Berlage. Ik leerde gelijk een aantal goede lessen als ondernemer; meer durven en simpelweg het voortouw nemen.

Eenmaal in ons kantoor in Amsterdam ben ik me met name bezig gaan houden met projecten in React en React Native. De kennis die ik hierin heb opgedaan heeft mij enorm vooruit gebracht als software developer. Met name het bouwen van maatwerk applicaties of aan bestaande mobiele applicaties, zoals bijvoorbeeld voor de app van de KNMV. Deze vond ik supertof om te mogen doen.

Hoewel het na de verhuizing van een jaar terug op meerdere momenten stevig aanpoten was, hebben we ons hier als groep doorheen gesleept. Zowel door het onderling helpen bij lopende projecten, als het zoeken en vinden van nieuwe opdrachten. Elk van ons is dan ook verantwoordelijk voor het succes dat we tot nu toe hebben behaald.

Dit teamgevoel lijkt ondertussen alleen maar meer te groeien. Volgend jaar zie ik ons niet alleen als team verder groeien, maar qua omvang ook doorgroeien tot 8 a 10 man. Hiermee kunnen we dan 3 of meer verschillende projecten tegelijkertijd aan. En wie weet moeten we dan al eens gaan kijken naar een groter kantoorpand.”

maatwerk_software_ontwikkelaar_infi_amsterdam_jaarjubileum2

Als moonshot 2020 denk ik dat het mooi zou zijn als we dan een team groot genoeg hebben om 2 grote projecten naast elkaar te kunnen draaien.

Corné vierde recentelijk zijn 10 jaar bij Infi.

“Ik zit hier niet vanaf het begin bij, ik zat op dat moment al 9 jaar bij Infi Utrecht, en ben een beetje in een gespreid bedje gekomen. Ik kreeg natuurlijk wel veel mee van wat er allemaal in Amsterdam gebeurde tijdens de start en het viel mij op, al was het natuurlijk geen verrassing, dat het werk niet zomaar komt aanwaaien. Er gaat veel energie in het vergroten van de naamsbekendheid, door bijvoorbeeld geregeld netwerkborrels of meetups te bezoeken. Dit was voor iedereen een beetje onwennig in het begin, maar dat gaat nu al een stuk beter en heeft tot mooie dingen geleid. Ik hoop hier de komende tijd dan ook aan mee te kunnen helpen!

Wat betreft projecten en prospects zitten we nu volgens mij op een goede lijn en er wordt elk project flink geïnvesteerd in innovatie van de technieken, zo zijn we voor mobiele projecten voornamelijk bezig met React Native, gebruiken we in backend projecten technieken als Event Store en wordt er voor delen steeds meer gebruik gemaakt van functional programming achtige patterns.

Als moonshot 2020 denk ik dat het mooi zou zijn als we dan een team groot genoeg hebben om 2 grote projecten naast elkaar te kunnen draaien, met misschien nog wat tijd over voor wat kleinere projecten er tussen in. Als het in Q4 noodzaak wordt om naar een grotere ruimte te gluren is 2020 helemaal perfect afgesloten. Desalniettemin was het eerste jaar al een groot succes en ik ben trots dat Infi Amsterdam al zo onafhankelijk van Infi Utrecht kan draaien!”

maatwerk_software_ontwikkelaar_infi_amsterdam_jaarjubileum1

We hebben hier een hechte groep mensen waar we samen geen uitdaging mee uit de weg gaan.

Rutger nam de Inficultuur mee naar Amsterdam.

“Na het eerste jaar werken in Amsterdam kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik nog nooit zo hard heb gewerkt als in het afgelopen jaar. Het grootste verschil met werken in Amsterdam ten opzichte van Utrecht is natuurlijk dat we een significante portie van onze werkweek bezig zijn met overhead; we doen aan klantenwerving, doen sollicitatiegesprekken, worstelen met BTW-facturen en doen tenslotte ook veel strategieoverleg. Daar komen een hoop softskills bij kijken, die het werken bij Infi in Amsterdam nog een stuk diverser maken dan ze als softwareontwikkelaar bij Utrecht overigens sowieso al zijn!

Daarnaast heb ik het afgelopen halfjaar ons grote project mogen TL’en. Het was voor mij de eerste keer een dergelijk project van nul af aan op te bouwen en het is een (vanzelfsprekend) leerzaam traject. Zo is dit het eerste project bij Infi waarbij we Event Store gebruiken. Het is een fundamenteel andere manier van met je data omgaan waarbij we veel over de data architectuur en richting hebben moeten plannen en over blijven nadenken. Vorige week zijn we live gegaan; als eerste project in Amsterdam, als eerste project met deze technologie en als eerste nieuwe project met mij als TL geeft me dat een enorm voldaan gevoel.

Ik ben erg tevreden met de voortgang tot nu toe! De groep bestaat nu uit 5 man en ik ben heel gelukkig met de snelheid van de groei die we doormaken. We hebben hier een hechte groep mensen waar we samen geen uitdaging mee uit de weg gaan. Ik ga me hard maken om te zorgen dat we het komende jaar verder uit kunnen breiden, zodat we nog meer toffe projecten kunnen doen, maar zonder het hechte groepsgevoel te verliezen. Een grote nieuwe uitdaging!”

maatwerk_software_ontwikkelaar_infi_amsterdam_jaarjubileum3

Ik vind het belangrijk om meer mensen kennis te laten maken met Infi’s werkwijze.

Bryan maakt in 2018 de switch naar Amsterdam.

“Na eerst een jaar voor Infi Utrecht gewerkt te hebben, ben ik in maart begonnen bij Infi Amsterdam. Ik vind het belangrijk om meer mensen kennis te laten maken met Infi’s werkwijze. We werken hier nauw samen met onze klanten, en willen samen hun doelen verwezenlijken. Er zijn ongetwijfeld meerdere manieren om dat te bereiken, maar wij kiezen ervoor om echt onderdeel te worden van het team van de klant en zo zijn doelen eigen te maken. Dat maakt ook dat je sterk afhankelijk wordt van je klanten, als zij falen, dan faalt Infi ook. Dat is een grote verantwoordelijkheid, maar geeft voor mij ook de ultieme motivatie om mijn werk te doen.

Bij Infi Amsterdam zijn we eigenlijk weer een startup en dat maakt die afhankelijkheid alleen maar groter. Het werk dat je hier doet zie je direct terug in hoe het met het bedrijf gaat. Bovendien zitten we hier met gelijkgestemden die allemaal dezelfde drive hebben: Infi Amsterdam een succes maken en zo Infi’s visie verder verspreiden. Daarnaast hangt hier ook een geweldige sfeer en dat is ook een grote beloning voor al het harde werk dat je samen verzet.

De afgelopen tijd heb ik ook veel geleerd hier. Op technisch vlak heb ik allerlei nieuwe technieken kunnen gebruiken. Maar ik heb ook meer ervaring kunnen opdoen in wat voor mij echt de kern is van software ontwikkeling: samen met de klant uitvinden wat de klant wil. Wat is precies het probleem en welke oplossing levert de meeste waarde op in de beschikbare ontwikkeltijd.

Omdat we een startup zijn heb ik de afgelopen tijd ook al een aantal mensen mogen spreken die bezig zijn met hun eigen startup of scale up. Het zou mooi zijn als we het komende jaar aan die mensen kunnen laten zien wat we doen en zo hun bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen.”

maatwerk_software_ontwikkelaar_infi_amsterdam_jaarjubileum6

In mijn blogpost van oktober 2020 hoop ik te kunnen vertellen hoe we nog 3 mensen hebben aangenomen, en dat we een kernklant en een hoop ervaringen rijker zijn.

Ely richtte het Amsterdam filiaal een jaar geleden op.

“Mijn eerste jaar Infi Amsterdam is een jaar vol lessen geweest. Voornamelijk heb ik proefondervindelijk veel van het reilen en zeilen van een bedrijf besturen geleerd, al was dit vast nog maar het puntje van de ijsberg. Dit leren gebeurde redelijk vanzelf omdat we als vestiging volledig verantwoordelijk zijn voor ons eigen succes. Dat betekent niet langer alleen programmeren, maar ook tijd en energie besteden aan acquisitie, werving, administratie, etc. en dat is vooralsnog niet onverdienstelijk verlopen!

Dat het vanzelf ging betekent niet dat het ook makkelijk was: zelf voor het succes van je bedrijf verantwoordelijk zijn betekent de vruchten plukken wanneer het allemaal goed gaat, maar op de blaren zitten als het mislukt. En dat heeft ons af en toe in een ongemakkelijke spagaat gebracht. Voor alle leden van het Amsterdam-team geldt immers dat ze falen op geen enkel moment als optie hebben gezien, ondanks dat we een beperkt budget hadden, we ons vrijwel maandelijks afvroegen waar de volgende opdracht vandaan moest komen, én dat we vaak met te weinig capaciteit véél teveel werk te verzetten hebben. Dat heeft een flinke druk op ons allen gelegd, en ik kan in ieder geval voor mijzelf zeggen dat ik daarvan geleerd heb waar mijn grenzen liggen.

Gelukkig heeft al die noeste arbeid vooralsnog zijn vruchten afgeworpen en kan ik erg trots zijn dat we inmiddels een kernklant hebben en dat we sinds de start in oktober 2018 van 3 naar 5 mensen gegroeid zijn! Ik heb met dit team een hoop lol gehad en ik heb gezien dat we tot een hoop in staat zijn: we kunnen allemaal hard werken, we zijn heel betrokken bij elkaar en elkaars werk, en we zijn ontzettend flexibel in onze werkzaamheden en in de technieken die we gebruiken. Zo hebben we naar veel tevredenheid twee apps ontwikkeld in React Native, een techniek die Infi niet eerder toepaste, omdat we tot dit jaar uitsluitend native Android en iOS-apps ontwikkelden. En voor onze eerste kernklant, die een systeem liet ontwikkelen waar auditing erg relevant is, hebben we event sourcing met CQRS in de praktijk toegepast.

Dat we dit soort voor Infi nieuwe technieken in ons eerste levensjaar al gebruikten, naast alle drukte van het (leren) ondernemen, stemt me erg positief voor de toekomst. Ik vind het namelijk tof om uitgedaagd te worden en ik vind het belangrijk om als bedrijf relevant te blijven en niet te vast te roesten in het gebruik van oude technieken. Dat lukt mijns inziens ontzettend goed, en deze koers moeten we doorvaren naar oktober 2020. In mijn blogpost van die maand hoop ik te kunnen vertellen hoe we nog 3 mensen hebben aangenomen, en dat we een kernklant en een hoop ervaringen rijker zijn.”

Sparren met Infi Amsterdam

 

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.