‘Softwareontwikkeling is mensenwerk.’

Nullen en enen; als ik mensen vertel dat ik in de software zit is dat de reactie die ik krijg: o, dan ben jij van de nullen en enen. Ik reageer daar dan altijd op door te zeggen dat mijn werk vooral mensenwerk is en dat een belangrijk deel van mijn werk eruit bestaat om mensen optimaal te laten samenwerken.

Mensen, geen nummertjes
Softwareontwikkeling is mensenwerk: je kunt het niet uitbesteden aan machines, de kwaliteit van de software hangt heel sterk af van de kwaliteit van de programmeur die eraan gewerkt heeft en hoe effectief die programmeur met zijn collega’s heeft samengewerkt. Daarnaast is software schrijven een ontzettend creatieve bezigheid: je begint vaak met een blank canvas en alles wat daar vervolgens ontstaat, komt voor uit de creatieve arbeid van de ontwikkelaar. Je moet als softwareontwikkelaar wel houden van puzzelen: de werkelijkheid die je probeert te vangen in je programma zit vaak erg complex in elkaar. Het uiteenrafelen van die complexiteit in kleinere stukjes die wel te begrijpen zijn is een belangrijk deel van ons werk. Daar kun je je creativiteit volop in uitleven.

Het uiteenrafelen van de werkelijkheid kunnen softwareontwikkelaars ook niet alleen: daarvoor hebben zij gebruikers en domein experts nodig die de kennis hebben van het probleem dat opgelost moet worden. Communicatie en samenwerking is daarbij superbelangrijk.

En ja, natuurlijk zitten ontwikkelaars soms de hele dag op hun toetsenbord om (code) te schrijven, maar daarin verschillen we niet van andere kenniswerkers die zich soms van de buitenwereld moeten afsluiten om hun werk te doen.

1010101
Natuurlijk ben ik ook van de nullen en enen. Mijn eerste computer was een Taiwanese TRS-80 kloon die ik van een oom in bruikleen had (dat is overigens de eerste en laatste computer waarbij ik met een soldeerbout in de buurt ben geweest). Later kon ik van het geld dat ik gespaard had zelf een Commodore 64C kopen. Het fascinerende van computers vind ik dat ze niets doen tenzij een mens ze iets vertelt. Dat was vooral bij die oudere computers het geval die alleen een knipperende cursor toonden, die wachtte totdat jij ging vertellen wat er moest gebeuren.

Ik zie software ontwikkeling als een creatief process en een ambacht. Wij beoefenen dat ambacht met liefde voor ons vak en aandacht en respect voor elkaar. Lijkt je dat een leuke omgeving om in te werken, laat me dat dan even weten: jeroen.huinink@infi.nl

Blogposts van Jeroen

Klanten waar Jeroen voor gewerkt heeft

 • Softbrick

  Webapplicatie

  Heb je je weleens afgevraagd hoe het werk van de medewerkers van de supermarkt bij jou om de hoek wordt ingepland en geregistreerd? De kans is groot dat dit gebeurt met behulp van de Workforce Management Suite van Softbrick.

 • Luchtfoto van het kantoor van BAS World met hun voorraad vrachtwagens

  BAS World

  Webapplicatie

  BAS World veranderde, waardoor IT niet langer ondersteunend maar juist de kern is. Maar hun ontwikkelaanpak en projectmanagement waren al 10 jaar niet meer veranderd. Met deze uitdagingen kwamen ze bij Infi terecht.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.