Mijn interesse voor programmeren begon al op de lagere school, nog voordat ik een computer van dichtbij had gezien. Mijn ouders hadden een abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift, waarin ook regelmatig BASIC broncode listings vermeld waren. Die listings van vaak meerdere pagina’s (!) kon je dan overtypen op een computer. Maarja, zonder computer kon ik alleen maar proberen te fantaseren over wat de code precies zou doen.

Gelukkig kreeg ik toen snel mijn eerste computer: de ZX Spectrum. Ik vond BASIC maar ook Assembler erg interessant. Assembler was destijds op de 8-bits Z80 processor heerlijk elementair: het was een kunst om met een heel klein aantal primaire commando’s, toch eigenlijk alles te kunnen programmeren. Je kon ook rechtstreeks het beeldscherm besturen door te POKE-en naar absolute geheugenadressen.

Verder hobbyen

Daarna kwam voor mij de Amiga 500. Daar kon je, voor die tijd, erg mooie spellen op spelen, met beeld en geluid in hoge resolutie. Ik had ook een apparaatje genaamd ActionReplay-III, waarmee je realtime de machinecode kon inspecteren of aanpassen, je kon dus bekijken wat de processor op een bepaald moment exact aan het doen was: fantastisch! De architectuur van de Amiga is mij altijd bijgebleven, met de mooie instructieset van de 68000, maar ook de verschillende coprocessors waardoor de Amiga nooit haperde.

Destijds startte je de computer op met een diskette, en ik ontdekte dat ik zelf de bootsector kon programmeren. Dat vond ik fascinerend, en omdat de bootsector maar 512 bytes groot was, leerde ik om zo efficiënt mogelijk te programmeren. Ik paste bijvoorbeeld de bootsector aan van spelletjes, om bijvoorbeeld via een hook het aantal levens in het spel op te hogen. Tsja eigenlijk valsspelen, haha.

Werken!

Tijdens mijn studietijd ben ik binnengerold bij het destijds leukste webbureau van Nederland. Nee, Infi bestond nog niet. Ik ben daar voor maarliefst 17 jaar blijven plakken. Eerst maakten we kleine corporate maatwerk websites tot uiteindelijk multi-country-multi-server-multi-alles-omni-platform-architecturen. Het bedrijf groeide uit tot een van de grotere full-service bureaus van Nederland. Toen was voor mij het speelse er wel echt af en heb ik de stap gezet naar Infi. Infi zoekt graag de technische kern op van de klant en dat is precies waar ik me thuis voel.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.