“Ik heb altijd een overdreven interesse gehad voor computers.”

Mijn interesse voor programmeren begon nog voordat ik een computer had. Mijn ouders hadden een abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift, waarin ook regelmatig BASIC broncode listings vermeld waren. Die listings van vaak meerdere pagina’s (!) kon je dan overtypen op je computer. Maarja, zonder computer kon ik alleen maar proberen te fantaseren over wat de code precies zou doen.

Gelukkig kreeg ik toen snel mijn eerste computer, de ZX Spectrum. Ik vond BASIC maar ook Assembler erg interessant. Assembler was destijds op de 8-bits Z80 processor zo heerlijk elementair: het was een kunst om met een heel klein aantal primaire commando’s, toch eigenlijk alles te kunnen programmeren. Je kon ook rechtstreeks het beeldscherm besturen door te POKE-en naar absolute geheugenadressen.

Verder hobbyen

Daarna kwam voor mij de Amiga 500. Daar kon je, voor die tijd, erg mooie spellen op spelen, met beeld en geluid in hoge resolutie. Ik had ook een apparaatje genaamd ActionReplay, waarmee je realtime de machinecode kon inspecteren of aanpassen, je kon dus bekijken wat de processor op een bepaald moment exact aan het doen was: fantastisch! De architectuur van de Amiga is mij altijd bijgebleven, met de mooie instructieset van de 68000, maar ook de verschillende coprocessors waardoor de Amiga nooit haperde.

Destijds startte je de computer altijd op met een diskette, en ik ontdekte dat ik zelf de bootsector kon programmeren. Dat vond ik erg fascinerend, en omdat de bootsector maar 512 bytes groot was, leerde ik om zo efficiënt mogelijk te programmeren. Ik paste bijvoorbeeld de bootsector aan van spelletjes, om bijvoorbeeld via een hook het aantal levens in het spel op te hogen. Tsja eigenlijk valsspelen, haha.

Werken!

Na (of eigenlijk: tijdens) mijn studietijd ben ik binnengerold bij het destijds leukste webbureau van Nederland. Nee, Infi bestond nog niet. Na wat vakantiewerk ben ik daar zonder sollicitatie ‘gewoon’ als developer blijven werken en sindsdien was ik voor maarliefst 17 jaar onderdeel van het meubilair.

Van kleine corporate maatwerk websites tot multi-country-multi-server-multi-alles-omni-platform-architecturen. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste bureaus van Nederland, voordat het werd gekocht door een internationale club. Toen was voor mij het speelse er wel echt af en daarom is Infi vanaf nu mijn nieuwe tweede thuis!

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.